İnsan dalgıçlar dalışta vurguna uğrarken , balinalar kendilerini nasıl bundan koruyorlar ?
Gelin balinaların eşsiz evrimsel süreçlerine biraz yakından bakalım .
Öncelikle balinaların vücut yapısı diğer memeli canlılarından çok daha büyük hatta evrendeki en büyük kütleye sahip, bu kütle balinalara okyanusun derinliklerinde çok büyük avantajlar sağlamakla kalmayıp onların hızla değişen okyanus koşullarına hızlı adapte olmalarını sağlıyor .
Gelelim bu koca kütleli canların solunum mekanizmasına , balinalar tıpkı insan memelileri gibi akciğer solunumu yapmaktadır ,bunun için su yüzeyine çıkıp, kafalarının üzerinde bulunan solunum açıklığından nefes alırlar ve bu nefesi dakikalar boyunca tutarak su altında yüzerler.
Peki ama derin dalış sırasında dekompresyon (vurgun) riskinden nasıl korunuyorlar?
İnsan dalgıçlar, derinlerdeki yoğun basınçtan yüzeye yakın daha düşük basınca hızla yükselirken kanda çözünmüş nitrojen kabarcıklar çıkardığında, vurgun olarak da adlandırılan dekompresyon hastalığına yakalanırlar. Balinalar kendilerini bu tehlikeden korumaya yardımcı olan adaptasyonlara sahiptir. Su basıncı arttıkça ciğerlerini daraltarak havanın ciğerlerine girebileceği yüzey alanını azaltabilir ve böylece ciğerlerinden kanlarına geçen nitrojen miktarını azaltabilirler.
Gördüğünüz gibi balinalardan diğer canlılara ,evrim her geçen bize kendimiz ve evrenle alakalı bir çok şeyi öğretmeye devam ediyor ,siz de merakta kalın ve kendi evrimsel yolculuğunuza hep yakından bakın .